+38735 703-891 info@kalabriaturs.ba
Vaša turistička agencija

Vodopad Kravice, Počitelj i Mostar

0
Cijena
Od29 KM
Cijena
Od29 KM
The tour is not available yet.

Rezerviši

Sačuvaj u listu želja

Adding item to wishlist requires an account

77

Imate pitanje?

Pozovite nas i mi ćemo Vam pomoći

+38735 703-891

info@kalabriaturs.ba

1 dan
Kravice, Počitelj i Mostar
Opis

Počitelj je naseljeno mjesto u općini Čapljina, Bosna i Hercegovina. Počitelj je historijsko naselje orijentalno-mediteranskog karaktera smješteno u dolini rijeke Neretve i jedna od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini.

Kravica je vodopad udaljen 3 km nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog. Formiran je radom sedronosne rijeke Trebižat. Visina se kreće od 26 do 28 m, s vodenim amfiteatrom ispod vodopada prečnika 120 m. Preko sedronosnog sloja od dna do vrha vodopada izrasli su trava, mahovina, alge i lišajevi. Uz vodopad su nikle konopljika, smokve i topole. Nekad su uz vodopad bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna.

Sedrena područja oko Kravice spadaju u geološke spomenike prirode Bosne i Hercegovine.

Osim Kravice, na Trebižatu je i vodopad Koćuša. Vlasnik vodopada bio je čuveni ljubuški veleposjednik, vakif i dobrotvor Zaim-beg Selimić.

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Mostar je upravno sjedište Hercegovačko-neretvanske županije te sveučilišno, kulturno, gospodarsko i političko središte Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Grad na rijeci Neretvi, 80 km jugozapadno od Sarajeva, BiH; 105.797 stanovnika. Najveći i tradicionalno najvažniji grad Hercegovine. Nalazi se na željezničkoj pruzi Sarajevo–Ploče (Hrvatska). Nekad važno središte tekstilne, duhanske i prehrambene industrije te rudarstva (boksit); industrija teško stradala u ratu 1990-ih. Stari most preko Neretve iz XVI. stoljeća (dug 29,5 m; konstruirao ga turski graditelj Mimar Hajrudin 1566.) srušen je u studenome 1993., ponovno sagrađen 2004. Sveučilište (osnovano 1977.). U okolici vinogradarstvo, uzgoj duhana, voća i povrća. U blizini je Međugorje; hodočasnički turizam.

 

Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Neretvu premošćuje Stari most, koji se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Polasci

MAGLAJ 05:00 h ; DOBOJ 04:30 h ; DOBOJ ISTOK 04:15 h; GRAČANICA 04:00 h; LUKAVAC 03:30h; TUZLA: 03:00 h ; SREBRENIK: 03:30 h; ORMANICA: 03:00 h

Vrijeme trajanja izleta

1 Dan

U cijenu uključeno

  • Prevoz modernim turističkim autobusima

U cijenu nije uključeno

  • Privatni troškovi
Slike