+38735 703-891 info@kalabriaturs.ba
Vaša turistička agencija

Vikend u Hercegovini

0
Cijena
Od79 KM
Cijena
Od79 KM
The tour is not available yet.

Rezerviši

Sačuvaj u listu želja

Adding item to wishlist requires an account

179

Imate pitanje?

Pozovite nas i mi ćemo Vam pomoći

+38735 703-891

info@kalabriaturs.ba

2 Dana
Dostupno 25.07.2020.-26.07.2020.
Heregovina
Opis

Počitelj je naseljeno mjesto u općini Čapljina, Bosna i Hercegovina. Počitelj je historijsko naselje orijentalno-mediteranskog karaktera smješteno u dolini rijeke Neretve i jedna od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini.

Kravica je vodopad udaljen 3 km nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog. Formiran je radom sedronosne rijeke Trebižat. Visina se kreće od 26 do 28 m, s vodenim amfiteatrom ispod vodopada prečnika 120 m. Preko sedronosnog sloja od dna do vrha vodopada izrasli su trava, mahovina, alge i lišajevi. Uz vodopad su nikle konopljika, smokve i topole. Nekad su uz vodopad bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna.

Sedrena područja oko Kravice spadaju u geološke spomenike prirode Bosne i Hercegovine.

Osim Kravice, na Trebižatu je i vodopad Koćuša. Vlasnik vodopada bio je čuveni ljubuški veleposjednik, vakif i dobrotvor Zaim-beg Selimić.

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Mostar je upravno sjedište Hercegovačko-neretvanske županije te sveučilišno, kulturno, gospodarsko i političko središte Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Grad na rijeci Neretvi, 80 km jugozapadno od Sarajeva, BiH; 105.797 stanovnika. Najveći i tradicionalno najvažniji grad Hercegovine. Nalazi se na željezničkoj pruzi Sarajevo–Ploče (Hrvatska). Nekad važno središte tekstilne, duhanske i prehrambene industrije te rudarstva (boksit); industrija teško stradala u ratu 1990-ih. Stari most preko Neretve iz XVI. stoljeća (dug 29,5 m; konstruirao ga turski graditelj Mimar Hajrudin 1566.) srušen je u studenome 1993., ponovno sagrađen 2004. Sveučilište (osnovano 1977.). U okolici vinogradarstvo, uzgoj duhana, voća i povrća. U blizini je Međugorje; hodočasnički turizam.

 

Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Neretvu premošćuje Stari most, koji se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Polasci

GRAČANICA, DOBOJ ISTOK, DOBOJ, MAGLAJ

Trajanje izleta

2 Dana

U cijenu uključeno

  • Prevoz modernim turističkim autobusom
  • Smještaj u hotelu na bazi 1 noćenja sa doručkom
  • Usluge korištenja bazena u sklopu smještaja
  • Obilaske navedene u ponudi Jablanica, Konjic, Blagaj
  • Pratioc grupe

U cijenu nije uključeno

  • Ulaznice u atomsko sklonište, Počitelj, Tekija u Blagaju, slapovi Kravice
  • Posjeta kompleksa slapovi Kravice 5,00KM osoba
Plan putovanja

1. DanSubota 25.07.2020.

Polazak grupe u ranimjutarnjim satima.Put preko sarajeva do Konjica, gdje ćemo obići užu jezgru grada, zatim slijedi fakultativno posjeta Atomskom sklonište. Nastavak putovanja prema Jablanici. Posjeta Muzeja BITKA ZA RANJENIKE, te čuvenoh srušenog starog mosta na Neretvi. Most na Neretvi u Jablanici je bio ključna gradjevina Bitke na Neretvi, a porušen je 1943. god. Nakon posjete Jablanici nastavljamo put prema Mostaru. U dogovoru sa grupom fakultativno posjeta slapova Kravice. Slijedi smještaj u hotel. Slobodne aktivnosti, za bazen koji se nalazi u sklopu smještaja. U dogovoru sa grupom zajednički odlazak u grad na večeru uz muziku uživo.

2. DanNedjelja 26.07.2020.

Doručak. Nakon doručka slijedi polazak prema starom gradu Počitelju. Nakon obilaska Počitelja, slijedi obilazak tekije u Blagaju i vrela rijeke Bune, gdje ćemo napraviti pauzu, za ručak. Polazak prema Tuzli je predvidjen u poslijepodnevnim satima, a dolazak u večernjim satima.

Slike
1 travellers are considering this tour right now!