+38735 703-891 info@kalabriaturs.ba
Vaša turistička agencija

Neum

0
Cijena
Od140 KM
Cijena
Od140 KM
The tour is not available yet.

Rezerviši

Sačuvaj u listu želja

Adding item to wishlist requires an account

4913

Zašto putovati sa nama?

 • Zagarantovano najbolje cijene
 • Turistički vodiči
 • Sigurna organizacija putovanja
 • Brza rezervacija

Imate pitanje?

Pozovite nas i mi ćemo Vam pomoći

+38735 703-891

info@kalabriaturs.ba

Dostupno 18.06.2020 - 29.08.2020
Neum
Opis

Neum je grad, turističko naselje i jedino općinsko središte Bosne i Hercegovine na Jadranskoj obali, smješteno na brdovitom priobalju zaljeva Neum – Klek. Općina ima površinu od 226 km2, stanovnika 5600, a u samome gradu živi oko 4000 žitelja. Neumska rivijera duga je 9 km, a zahvaljujući razvedenosti obale ta je dužina 24 km. Dobio je ime po “starome Neumu”, smještenom 2 km od obale prema unutrašnjosti. Neum je, uistinu, novi grad iznikao na strmim obroncima zaljeva u drugoj polovici prošloga stoljeća. Izgradnja Neuma intezivira se izgradnjom Jadranske magistralne ceste 1965., a posebno nakon osnivanja općine 1978.

 

Položaj

Zemljopisno, Neum pripada regiji JUŽNI JADRAN, u trokutu turističkih središta MAKARSKA – MOSTAR – DUBROVNIK, i od otvorenoga mora Jadrana zaklonjen je poluotokom Pelješac, poluotokom Klek i njihovim prekrasnim uvalama, lučicama i turističkim i ribarskim naseljima. Jadranska magistralna cesta, koja prolazi kroz grad, povezuje ga sa Dubrovnikom (66 km) na jugu, te Pločama (35 km), Makarskom (80 km) i Splitom (140 km) sa sjeveru. Dolinom Neretve, od Sarajeva (210 km) preko Mostara (75 km) i Ploča, prolazi električna željeznička pruga i Magistralni put Sarajevo – Opuzen (18 km). Dubrovački aerodrom Ćilipi udaljen je 90 km, aerodrom Mostar 70 km i aerodrom Split 170 km. Ovakva povezanost otvara Neumu izvrsne mogućnosti turizmu tijekom cijele godine.

 

Klima

Mediteranska klima, s puno sunčanih dana. Temperatura mora u srpnju i kolovozu je i do 27°, a zime su blage s vrlo rijetkim snijegom. Po ruži vjetrova, uglavnom pušu maestral, tramontana (bura), šilok (jugo) i lebić.

 

Historija

Neum ima dugu i složenu povijest. Napisano je više knjiga i studija, o njegovoj prošlosti i ondašnjim zbivanjima, stanovništvu, vladarima … Prvi spomeni Neuma su iz predslavenskog doba, iz VI. stoljeća točnije 533. godine (NEUMENE). Iz novije povijesti znademo da je do 1718. godine teritorijalno bio u sastavu Dubrovačke Republike, kada ga ova mirovnim sporazumom u Požarevcu predaje Turcima, kao koridor-enklavu, od Hutova do mora kao luku za potrebe brodova i opskrbe vojnih postrojbi u zaleđu, a radi političkih i trgovačkih tenzija s Mlečanima. Kao turska enklava biva do 1876. godine, da bi dvije godine kasnije, kao čitava Bosna i Hercegovina, ušao u sastavu Austro-Ugarske Monarhije i to sve do 1918. godine. Od tada, pa do početka II. svjetskog rata, biva u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Uglavnom, godine 1945. razgraničenjem među tadašnjim republikama (FNRJ) ostaje u republici BiH, gdje je i danas. Sredinom 50-ih godina prošloga stoljeća u priobalju se počinju graditi prva odmarališta. Kroz Neum 1965. prolazi Jadranska magistralna cesta. Odmah potom izgrađen je auto-kamp, a intenzivnu gradnju radničkih odmarališta prati gradnja i ostalih pratećih turističkih sadržaja: restorana, trgovina, zabava … da bi 1977. bio izgrađen prvi hotel – hotel “NEUM”. Godine 1978. osniva se općina Neum, kao jedinica lokalne samouprave i kao nositelj daljnje turističke, ugostiteljske i ine izgradnje grada i zaleđa. Slijedi izgradnja ostalih hotela, gradske i ukupne turističke infrastrukture, poslovnih i stambenih zgrada, struja, vodovod, trgovina, telefon … i u ostalom svi sadržaji koji danas čine grad Neum jednom urbanom sredinom, s bogatom turističkom ponudom.

Polasci

Brčko, Ormanica, Srebrenik, Tuzla, Lukavac, Gracanica, Doboj, Maglaj

Vrijeme boravka

5 dana/9 dana

U cijenu uključeno

 • Prijevoz udobnim turističkim autobusom
 • 4 ili 8 noćanja
 • Klima uređaj
 • Troškovi organizacije i realizacije aranžmana

U cijenu nije uključeno

 • Doplata za jednokrevetnu sobu
 • Privatni troškovi
 • Pogled na more se plaća 10km po danu
 • U cijenu nije uračunata jednokrevetna soba te se dodatno plaća
Photos
10 travellers are considering this tour right now!