+38735 703-891 info@kalabriaturs.ba
Vaša turistička agencija

Istanbul, Turska

0
Do 01.08. cijena aranžmana 235,00 KM
Od265 KM
Do 01.08. cijena aranžmana 235,00 KM
Od265 KM
The tour is not available yet.

Rezerviši

Sačuvaj u listu želja

Adding item to wishlist requires an account

66

Zašto putovati sa nama?

 • Zagarantovano najbolje cijene
 • Turistički vodiči
 • Sigurna organizacija putovanja
 • Brza rezervacija

Imate pitanje?

Pozovite nas i mi ćemo Vam pomoći

+38735 703-891

info@kalabriaturs.ba

6 Dana
Dostupno 02.09.2020.
Istanbul
Opis

Istanbul (turski: İstanbul), kroz historiju također poznat i kao Carigrad, Konstantinopolj ili Bizantium, najveći je grad u Turskoj, privredni, kulturni i historijski centar i jedan od najvažnijih gradova ove transkontinentalne države. Transkontinentalni je grad Evroazije, što je jedna od njegovih posebnosti. Nalazi se na obe strane Bosforskog moreuza, između Crnog i Mramornog mora, obuhvatajući prirodnu luku Zlatni rog (Haliç). Iako se prostire na dva kontinenta, smatra se evropskim gradom, sa privrednom i historijskom jezgrom koja se nalazi na evropskoj strani. Grad je također administrativni centar Istanbulske provincije, ali ne i glavni grad Turske. Sa oko 14,7 miliona stanovnika, jedan je od najmnogoljudnijih gradova svijeta, 7. najmnogoljudniji grad na svijetu i prvi takav u Evropi.

Osnovan pod nazivom Bizantion na rtu Sarayburnu, oko 660. godine p.n.e, grad se razvijao kako bi postao jedan od najvažnijih gradova kroz historiju. Nakon što je ponovno uspostavljen kao Carigrad 330. godine, služio je kao carski grad skoro 16 vijekova, za vrijeme rimskog i bizantijskog (330-1204. i 1261-1453), latinskog (1204-1261) i Osmanlijskog carstva (1453-1922). Odigrao je važnu ulogu u unapređenju krišćanstva tokom rimskog i bizantijskog doba, prije nego što su kontrolu nad njime 1453. godine, preuzele Osmanlije i pretvorile ga u islamsko uporište i sjedište Osmanlijskog halifata.

Smješten na strateški važnom mjestu, nekadašnjem Putu svile, željezničkom čvorištu između Evrope i Bliskog istoka i na trasi jedinog morskog puta između Crnog mora i Sredozemlja, proizveli su od Istanbula kosmopolitski grad. Broj stanovnika grada se povećao za deset puta od 1950-ih, usljed migriranja stanovnika iz cijele Anadolije.

Sa otprilike 12,56 miliona inostranih turistu u 2015. godini, pet godina nakon što je proglašen za Evropsku prestonicu kulture, Istanbul predstavlja peti naposjećeniji grad na svijetu. Najveće turističke atrakcija grada su historijski centar, djelimično uvršten na UNESCOov spisak svjetske baštine, kulturni i zabavni centar koji se proteže uz gradsku prirodnu luku, Zlatni rog, u oblasti Beyoğlu i dr. Istanbul se smatra globalnim gradom kao i jedna od najbrže rastućih ekonomskih metropola na svijetu. U gradu se nalaze mnoge centrale turskih kompanija i medijskih kuća a njegova privreda čini više od četvrtine bruto domaćeg proizvoda u državi.

Zajedno sa mađarskim Pečuhom i njemačkim Essenom, Istanbul je proglašen evropskim glavnim gradom kulture za 2010. godinu.

Polazak

Brčko, Ormanica, Srebrenik, Tuzla, Lukavac, Gracanica, Doboj, Maglaj

 

Trajanje putovanja

6 dana

U cijenu uključeno

 • Prijevoz modernim turističkim autobusom
 • Tri noćenja sa doručkom u hotelu
 • Smještaj 1/2 i 1/3 sobama
 • Posjeta gradu Edirne
 • Pratilac grupe

U cijenu nije uključeno

 • Putničko zdravstveno osiguranje 12KM *obavezno
 • Panoramski obilazak Istanbula autobusom u pradnji turističkog vodiča (cijena 10€)
 • Doplata za 1/1 sobu dnevno 10€
 • Ulaznice za muzeje
 • Vožnja brodom po Bosforu 15€
 • Izlet na vidikovac Čamlidža i posjeta džamije Čamlidža 5€
 • Miniatruka 7€ (ulaznica i vodič)
 • Ejup džamija 5€ (prijevoz i vodič)

Napomena

 • Paket fakultativnih izleta 45€
 • Doplata za dodatno sjedište 80KM
 • Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda fakultativnih izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti
 • Za ovo putovanje važe Opšti uslovi putovanja sa Kalabria Turs
 • Prilikom rezervacije obavezna uplata avansa za putovanje
Program putovanja

1. Dan Srijeda 02.09.2020.

Polazak autobusa u prijepodnevnim satima sa dogovorenih polazišta. Nastavak putovanja preko Beograda, Niša do graničnog preaza Kalotina u Bugarskoj, sa usputnim pauzama po potrebi grupe. Nastavak putovanja kroz Tursku do Istanbula.

2. DanČetvrtak 03.09.2020.

Dolazak u Istanbul predviđen je u prijepodnevnim satima. Slijedi smjestaj u hotel. Nakon kraćeg odmora slijedi ( posjeta Kapali Čarsije, najpoznatije Istanbulske tržnice izgrađene neposredno nakon osmanskog osvajanja grada 1453 godine. Trgovci turistima nude zanimljivu robu, zlato, kožu, začine, suvenire, keramiku ….. Cjenkanje je obavezno na većini štandova. Obilazak  Sultanahmedove džamija poznatija kao Plava džamija, Aja Sofija – bivša Bizantijska crkva koja je za vrijeme osmanskog carstva pretvorena u džamiju (danas je to jedan od najposjećenijih muzeja u Istanbulu fakultativno) .Povratak u hotel  Noćenje.

3. DanPetak 04.09.2020.

Doručak, (fakultativno) panoramski razgled Istanbula autobusom u pratnji lokalnog vodiča..slijedi (fakultativno) posjeta čuvenom parku Miniaturka, gdje ćete se susresti sa maketama objekata i građevina iz cijele Otomanske imperije koja je se prostirala na tri kontinenta. Zatim slijedi posjeta poznatom turbetu i džamiji Ejup Sultan, u dijelu grada koji se zove Ejup. Posjeta Egipatskoj pijaci koja se nalazi pored luke Eminonu. Slijedi vožnja brodom po Bosforu do ulaza u Crno more (fakultativno).  Vožnja autobusom obilazak Dolma Bašče dvorca koji se nalazi na samoj obali Bosfora u kojem je živjelo 6 posljednjih sultana. Otac moderne turske drzave Kemal Ataturk posljednji je živio u ovom dvorcu a u njemu je i umro 10.11.1938 godine. Od tada je dvorac Dolma Bašče zatvoren i restauriran zajedno sa svim stvarima i ostavštinom te pretvoren u muzej..Nakon obilazaka i krstarenja bosforom povratak u hotel Noćenje.

4. DanSubota 05.09.2020.

Doručak, Slobodno vrijeme za individualne obilaske.U dogovoru sa grupom (fakultativno )posjeta džamij koja je izgrađena u modernoj Turskoj Camlica u Istanbulu najljepsoj dzamiji . Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.Povratak u hotel.Noćenje.

5. DanNedelja 06.09.2020.

Doručak, nakon doručka odjava iz hotela. Polazak iz Istanbula i putovanje autobusom prema gradu Edirna. Dolazak u Edirnu u podnevnim satima nakon čega slijedi razgledanje grada. Slobodno vrijeme cca. 3 sata. Nastavak putovanja prema BIH. Noćna vožnja kroz Bugarsku.

6. DanPonedeljak 07.09.2020.

Dolazak u BIH predviđen je u jutarnjim satima satima.

Slike