+38735 703-891 info@kalabriaturs.ba
Vaša turistička agencija

Idealan odmor na jugu BiH: Hercegovina-Kalifornija

Hercegovina, ili kako je u narodu još zovu i Kalifornija, neizmjeran je turistički potencijal. Spoj prirodnih ljepota, historijskih i kulturnih spomenika, te mediteranske klime očarat će svakog ko je posjeti. Na malom prostoru vijekovima su se sudarale različite religije i kulture, te su ostavile jedinstven pečat bogatstva i naslijeđa primamljiv turistima iz cijelog svijeta.

Centar Hercegovine u svakom smislu riječi je Mostar, a kada se spomene ovaj grad na Neretvi prva pomisao je Stari most. Ipak, Mostar je puno više od Starog mosta. Ovaj biser Hercegovine nudi nebrojene skrivene ljepote i jedan dan nije dovoljan da se upozna sve ono što Mostar nudi. Smješten na rijeci Neretvi, Mostar je kao što mu ime kaže grad mostova. Osim Starog, tu je i prelijepa Kriva ćuprija na rijeci Radobolji, ali i nekoliko drugih lijepih mostova.

Jezera i planine

Osim toga, prošetajte Starim gradom, zavirite u Tabhanu (kompleks za preradu kože), prođite Bišćevića sokakom, najstariju kuću u Mostaru (Kajtazova kuća)…

„Volin što san Ero i što volim vina. Blizu mi je more, blizu mi planina.“ Ovo su stihovi poznatog mostarskog benda Zoster. I zaista, ako krenete iz Mostara, za samo sat vremena vožnje možete uživati na moru ili skijati na hercegovačkim planinama. Prenj, Čvrsnica, Velež, Čabulja… samo su neke od planina Hercegovine koje nude pregršt aktivnosti kao što su brdski biciklizam, planinarenje, adrenalinski sportovi.

Hercegovina je bogata i vodom. Čiste i prelijepe rijeke pravi su raj za ribolov, ali i druge vodene sportove kao što je rafting. Za grad na samom sjeveru Hercegovine, Konjic kažu da nije ni Bosna ni Hercegovina, već je ono „i“ u imenu naše države. To je grad u kojem se istinski uživa, a turiste svakako najviše privlači Stari most, Titov bunker, Zavičajni muzej i kuća putopisca Zuke Džumhura. Osim toga, Konjic je centar raftinga na Neretvi i brojni su kampovi koji nude jedinstvenu vožnju kanjonom Neretve, od Glavatičeva do Konjica.

Hercegovina je bogata rijekama, ali i jezerima. Kada smo već kod Konjica, treba spomenuti Boračko jezero, u podnožju planine Prenj. Omiljeno je izletište građana Sarajeva, Mostar i Konjica i pogodno je za kupanje i kampovanje, a možete iznajmiti i brojne bungalove i tu provesti predivan odmor.

Spuštajući se niže, prema Jablanici, naići ćete na Jablaničko jezero koje se prostire od Konjica do Jablanice. Jezero je pogodno kupanje, kampovanje, vožnju čamcem… Jezero je pogodno i za ribolov jer obiluje raznosvrnom ribom poput pastrmke, glavatice, strugača, šarana, smuđa, bijelog klena, pijurice, babuške… Kada dođete u Jablanicu obavezno posjetite muzej Bitke na Neretvi, a možete svratiti i u Park prirode Blidinje te uživati u prekrasnim krajolicima i Blidinjskom jezeru. Ako ste planinar, obavezno s popnite na planinu Čvrsnicu i posjetite Hajdučka vrata.

Možete produžiti još nekoliko kilometara i posjetiti Ramsko jezero koje mnogi smatraju najljepšim u Evropi, a njegova ljepota nadahnjuje brojne umjetnike koji, tragajući za inspiracijom, dolaze upravo na ovo jezero.

Spuštajući se od Mostara prema moru susrećemo se s brojnim prirodnim ljepotama ali i kulturno-historijskim spomenicima. Prvi na toj ruti je Blagaj i bajkovito vrelo Bune, jedno od najvećih i najljepših u Evropi. Voda izbija ispod 200 metara okomite litice, na čijem vrhu se nalazi ruševina starog grada Herceg – Stjepana, posljednjeg vladara Hercegovine, prije otomanske vlasti. Turski sultan bio impresioniran ljepotom izvora, pa je naredio da se pored Vrela Bune sagradi predivna Derviška tekija, koja danas predstavlja najmističnije mjesto u BiH.

Nakon Blagaja, odlučite želite li prema Stocu, tom prekrasnom mediteranskom gradiću, gdje će vas dočekati stolačka tvrđava, mlinice na rijeci Bregavi, te ilirska gradina Daorson. Produžite dalje prema Trebinju, ali obavezno svratite općinu Ravno gdje ćete na izuzetno malom prostoru obići nekoliko destinacija. Tu prije svega mislimo na Popovo polje gdje možete uživati u prekrasnim krajolicima ovog izuzetno plodnog polja. Tu je i pećina Vjetrenica, najveća u BiH. U njoj obitava više od 200 različitih životinjskih vrsta a najpoznatija je svakako endemska čovječija ribica.

Vožnja biciklom

Ako ipak odlučite ići dalje, za čas ste u Počitelju. Ovu tvrđavu je sagradio kralj Tvrtko godine 1383. godine, i ima­la je stratešku ulogu u kontroliranju puta do mora dolinom rijeke Neretve. Naselje Počitelj izgrađeno je ispod tvrđave, ima orijentalni izgled i kao takav potpuno je u funkciji turizma.

Počitelj se nalazi svega tri kilometra od Čapljine, a kada dođete u ovaj grad u velikoj ste dilemi. Gdje ići, u Park prirode Hutovo blato, ptičiji rezervat u kojem obitava 240 ptica močvarica, riba i jegulja. Možete iznajmiti čamac i provozati se kanalima Hutovog blata i uživati u prekrasnim prizorima. Ako odlučite za drugu stranu, obavezno idite na vodopad Kravica koji se nalazi u samoj blizini Ljubuškog. „Oaza u kamenu“ kako nazivaju ovaj vodopad je pravo čudo prirode i pod strogom je zaštitom države.

U blizini vodopada Kravica je i Međugorje, jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Mostar, jedno od najposjećenijih turističkih centara BiH.

Ako volite biciklizam, toplo preporučujemo vožnju starom Ćirinom prugom koja polazi iz Mostara duž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u blizini Ivanice prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika.

Kada ste već u tom dijelu Hercegovine, svratite do Čitluka kolijevke vinogradarstva i vinarstva BiH. Skoro svaka porodica u ovoj općini posjeduje vlastiti vinograd i vlastita vina. U ovoj idiličnoj općini posebno je izražena tradicionalna veza između čovjeka i vinove loze. Ovdje se loza obrađuje vijekovima i pije najbolje vino od autohtonog grožđa Žilavka i Blatina, a gosti se dočekuju iz ljubavi. Vinska cesta Hercegovine sa sloganom “S vinom kroz vrijeme” je otvorila vrata svim ljubiteljima vina i tradicionalnog načina života. Na kraju, putovanje kroz prelijepu Hercegovinu završite u jedinom bh. gradu na moru, Neumu. Dobrodošli u Hercegovinu i na naše more.

Leave a Reply

Kalabria Turs

Kalabria Turs sa svojim voznim parkom, koji broji više od 20 autobusa koji zadovoljavaju stroge sigurnosne evropske i svjetske tehničko-eksploatacione standarde, jedna od vodećih firmi za autobuski saobraćaj u Bosni i Hercegovini. U našem vlasništvu su savremene auto-baze te dvije savremeno opremljene turističke agencije.